Je kindje zelf leren eten

Zo stimuleer jij je kind om zelf met een lepel te eten en om samen aan tafel te zitten Het avondeten kan een hele strijd zijn voor ouders met jonge kinderen. Zeker peuters die in de 2=nee fase zitten, kunnen zorgen voor een hoop stress aan de eettafel. Terwijl het samen eten juist zo'n mooi rustmoment is om met het gezin even samen te zijn en gedeeld plezier te hebben. En wellicht vind je het ook fijn om nog even te horen hoe de dag van je partner was.. Ik gok dat je deze tips ooit allemaal wel hebt gehoord, maar check eens in hoeverre je ze ook echt toepast. Ik weet zeker dat het verschil gaat maken!

Peuters moeten veel oefenen om uiteindelijk te leren om zelf te eten. Dus geef je kind ook die kans. Vanaf 1 jarige leeftijd begint je kind al met zijn handen te eten en een lepel vast te houden. Een mes en vork vasthouden komt pas veel later.

Een peuter kan leren eten wat jij op tafel zet. Wat de pot schaft dus. Het is normaal dat kinderen de ene periode beter eten dan de andere, maak je hier niet te druk om en blijf consequent wanneer je peuter opstandig is en ander eten wil dan dat je hem voorschotelt.

Het eetmoment voorbereiden Het eetmoment voorbereiden helpt enorm bij het creëren van een gezellig tafelmoment. Mijn belangrijkste tips om het eten gezellig te maken:

 • Eet zoveel mogelijk op vaste tijden. Bepaal ook hoe lang je met elkaar aan tafel zit. 20 tot 30 minuten is een goede tijd om je peuter zijn bord te laten leeg eten.

 • Eet samen. Daar leert je kind het meest van en bovendien is het op die manier het meest betrokken bij het 'samen leren eten'.

 • Knoeien mag!

 • Zet alles klaar. Zorg dat alles klaar staat als je kind aan tafel gaat. Dat voorkomt wachten en daarmee ongewenst gedrag.

 • Geef kleine porties.

 • Leer 1 voor 1 nieuwe dingen proeven. Geef nieuwe dingen naast dat wat je kind al lust. Dring niet aan als je kind het echt niet wil. Probeer het na een paar weken opnieuw.

Zelf doen! Het is leuk en handig om je kindje zelfstandig te leren eten. Mijn belangrijkste tips om je kind te leren zelf te eten:

 • Begin met je kind te leren met zijn handen te eten. Kies eten uit dat gemakkelijk met de vingers gepakt kan worden. En houdt in de gaten of je kind er mogelijk al aan toe is om met een lepel te eten. Probeer het gewoon eens, je komt er snel genoeg achter.

 • Help je kindje eerst wanneer het begint te eten met een lepel. Je kindje moet veel oefenen. Ga verder met voeren als hij zijn aandacht voor de lepel verliest. Bouw stap voor stap jouw hulp steeds verder af. En ja, dat levert in eerste instantie wat extra geknoei op. Leuke foto's gegarandeerd.

 • Moedig goed gedrag aan. Deze tip geldt voor het aanleren van ieder nieuw gedrag: moedig het aan! Lach je kind toe, geef het een dikke duim, zeg wat hij goed doet. Vooral van deze momenten zal je kind leren en niet van de momenten waarop je hem negatieve feedback geeft.

 • Negeer onschuldig opstandig gedrag. Geef geen aandacht aan negatief gedrag, zoals het uitspugen van eten, weigeren of eten op de grond gooien. Blijf in de buurt, zet eventueel het eten op zij en kijk de andere kant op. Maak er geen strijd van, want je zit hem verliezen. Wacht tot het lastige gedrag is gestopt, kijk dan weer naar je kind en geef hem zijn eten terug. Prijs hem als hij daarna goed eet of zich netjes gedraagt.

 • Dwing je kind niet als hij niet eet zoals het hoort. Zet zijn bord met eten weg als de 30 minuten, of zo kort of lang als de maaltijd duurt, voorbij zijn. Geef hem eventueel zijn eten opnieuw bij een volgend eetmoment. Dit klinkt voor veel ouders als hard of gemeen, veel ouders zijn bang dat je kind niet genoeg binnen krijgt. Maar denk dan eens goed na of dit echt zo is. En probeer echt te voorkomen dat je kind op een later moment wel iets snoept, want dan is de kans op wel eten de volgende keer niet zo groot.

Dwing je kind niet als hij niet eet zoals het hoort

Dat waren mijn belangrijkste tips over hoe je je kind kunt leren om zelfstandig te eten. Eet smakelijk en onthoudt: geen strijd en wel gezelligheid aan tafel geef een stuk meer energie voor iedereen. Je wilt dat het eten leuk is en een gezellig moment betekent voor jou en voor je kind.

© Copyright Beter Verbinden, 2020