Relatietherapie

Kom weer in verbinding met je partner met behulp van EFT

Echt in verbinding zijn met je partner en een gelukkige relatie hebben. Talloze boeken zijn er over geschreven. Vrijwel elk liedje dat voorbij komt op de radio gaat over de liefde. Veel mensen streven naar een fijne, duurzame relatie met een liefdespartner. Maar evenzoveel mensen lopen daarbij tegen problemen aan, tijdens het daten of later in de relatie. Een relatiepsycholoog kan hierbij uitkomst bieden.

 

Het is ook nogal wat, we zoeken een partner die in al onze behoeften kan voorzien: hij of zij moet lief zijn, zorgzaam en attent, maar ook stoer, spannend en knap. Hij of zij moet dezelfde interesses hebben, maar ook een eigen leven leiden, hij moet aandacht hebben voor jou maar je wilt ook dat hij succesvol is op zijn werk. Ze moet zelfstandig en autonoom zijn maar tegelijkertijd ook op zoek zijn naar jouw aandacht. 

 

Eigenlijk zijn we voortdurend op zoek naar het perfecte plaatje of proberen we zelf aan dat perfecte plaatje te voldoen. Of je hebt het daar helemaal mee gehad en doet nu gewoon lekker waar je zelf zin in hebt - maar bent ondertussen toch af en toe best jaloers op dat bevriende stel dat wel een leuke relatie heeft! 

En dat is ook de andere kant van het verhaal, de reden waarom zoveel mensen toch blijven zoeken naar de liefde: omdat we om ons heen zien dat het bestaat. Oude echtparen die al een leven lang bij elkaar zijn, jonge mensen die elkaar helemaal gevonden hebben, ook daarvan zijn er voorbeelden genoeg. Maar hoe werkt dat dan? Ik geef je tijdens de relatietherapie sessies geen kant en klaar recept voor het aangaan van een duurzame relatie. Dat is er namelijk niet. Er zijn zoveel factoren betrokken bij het al dan niet slagen van een relatie, dat het onmogelijk is om te zeggen: doe dit, en je vindt de ware liefde - voor altijd. Toch zijn er een aantal belangrijke thema's waar je samen met je partner aan kunt werken, waardoor de liefde makkelijker kan stromen en jullie elkaar beter kunnen begrijpen.

Binnen relatietherapie sessies werk ik voornamelijk met de methode Emotionally Focused Therapy (EFT). EFT is een vorm van relatietherapie die bewezen effectief is en gebaseerd is op de hechtingstheorie. Die gaat er van uit dat niemand is gemaakt om alleen te zijn, ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we veel meer aan. In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar jouw behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Dit wordt wel de 'dans' genoemd waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. We beginnen met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de 'dans' is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen. - vrij vertaald vanaf de website van EFT (www.eft.nl).

Relatietherapie wordt in Nederland niet vergoed. Je hebt dus ook geen verwijzing nodig en kunt je gewoon aanmelden. De kosten voor een sessie van 75 minuten zijn €125 per stel. Sessies vinden plaats in Utrecht.

Psycholoog in Utrecht

Beter Verbinden

Individuele therapie

Relatie therapie

Ouder-Kind therapie

Werk aan je zelfvertrouwen, zelfbeeld, liefdesrelatie, stress en gehechtheidsbehoeften met behulp van een ervaren en betrouwbare psycholoog in het centrum van Utrecht.

www.beterverbinden.nl

info@beterverbinden.nl
06-53471062

Neem contact op voor meer informatie

© Copyright Beter Verbinden, 2020